Reis Suriname Dag 1-3

Fawakka België ofwel Hallo België,

Zoals ik in een eerdere blogpost schreef is, of beter gezegd was, het de bedoeling om bijna dagelijks een blogpost aan te maken. Met behulp van die dagelijkse blogpost zou ik familie en vrienden op de hoogte houden van onze Suriname reis. Echter heb ik dit plan een klein beetje moeten bijsturen door het niet beschikbaar zijn van een laptop. Ik kon wel tijdelijk een laptop gebruiken en kan met mijn gsm op het internet (Via Wifi). Maar om een blogpost te maken dien je toch iets meer tijd te spenderen op de computer. Ik ben nu in het bezit gesteld van een laptop die ik tot het einde van de reis nog kan gebruiken. Om de gemiste blogposts wat goed te maken maar toch geen aparte posts te maken voeg ik de eerste drie dagen samen. De andere dagen zullen zo spoedig mogelijk volgen. Ik kan niet garanderen dat dit nog voor het einde van de reis zal zijn.

Dag 1 – Het vertrek

Op 22 september omsteeks 04.00 uur in de ochtend ging het alarm van de gsm af. Direct ook de start van het Suriname avontuur. De vlucht vertrok om 11.00 uur in Amsterdam en om daar drie uur op voorhand te zijn diende “de mama” in te staan voor het vervoer naar de luchthaven. Nog een beetje moe maar toch enthousiast kwamen we aan op de luchthaven. We vlogen met KLM dewelke de mogelijkheid bieden om op voorhand in te checken. We hadden dit gedaan, waardoor we zonder aan te schuiven onze bagage konden afgeven, een toeristenvisum konden kopen en via de pasportcontrole naar de vertrekhal konden gaan.

Drie uur de tijd doden op een luchthaven… het blijft moeilijk. Gelukkig is Schiphol groot genoeg om niet snel te vervelen. Je kan er een boek ontlenen uit een bibliotheek,  je laten masseren en verzorgen op alle mogelijk manieren,… . Sommige dingen waren echt wel bizar! Nuja, we hebben het normaal gehouden en alle winkeltjes in onze vertrekhal een bezocht. Achteraf gezien konden we enkele koopjes gedaan hebben maar daarvoor is het nu te laat.  Verder hebben we ook een broodje gegeten met zicht op onze felblauwe Boeing 747-400.

Ons KLM vliegtuig
Onze Boeing 747-400 met bestemming Paramaribo

Het boarden verliep echter langzaam. De wachtrij bestond voor 75% uit Surinamers die vermoedelijk familieleden gingen bezoeken. Al snel werd duidelijk dat de Surinamers een chaotisch volk zijn. Wachtrijen kennen ze niet en voordringen lijkt een nationale sport. We hadden wat vertraging door problemen met de bagage maar dit kon ons enthousiasme niet temperen. Van zodra ik in mijn stoel ging zitten bemerkte ik het schermpje van mijn persoonlijk entertainment systeem. Ik vond het er leuk uitzien en als snel bleek dat ik me daar gerust een kleine 9 uur ging mee kunnen bezighouden. Ik had net genoeg beenruimte, een leuk entertainment systeem en tijdens de vlucht kregen we lekker eten. Ideaal!

Alles ging tot nu toe goed, het ging echter even mis bij de Surinaamse douane. Tijdens de vlucht hadden we een vragenlijst over ons verblijf ontvangen, deze dienden we bij aankomst af te geven bij de douane. Eén van de vragen was het adres van verblijf en dat wisten we niet. Het enige dat we wisten is dat we bij de ouders van mijn vriendin gingen logeren. Een adres hadden we echter niet gevraagd. Na een twintigtal minuten pogingen ondernemen om de ouders te bereiken konden we toch het adres invullen en mochten we het land binnen.

De rit naar ons verblijf keek ik de ogen uit mijn kop. Jungle, mooie woningen en krotwoningen wisselenden elkaar af. Bijzonder, want een huis opgetrokken uit enkel wat balken en zinkplaten zie je niet in België.

Na wat bijpraten en een maaltijd in het lokale pannenkoekenhuisje zat de eerste dag erop, waarna we genoten van een welverdiende nachtrust. We werden wel erg vroeg wakker door het uurverschil maar volgens verschillende personen wen je er snel aan.

Dag 2 – De Zoo

De tweede dag van de Suriname reis waren we al moe vanaf het opstaan. Wat is er beter dan een bezoek aan de lokale zoo om het rustig te houden en toch wat bij te leren over de lokale fauna en flora? De dieren in de zoo waren vooral slangen en apen maar ook cavia’s zitten hier in de zoo (:-)). Al snel werd duidelijk dat de zon hier behoorlijk kan branden waarna we verkoeling zochten in het zwembad. De broer van mijn vriendin is een echte waterrat die tegen een stootje kan. Waardoor we elkaar half verzopen hebben.

Gekke vogels in de Zoo
Gekke vogels in de Zoo

 

Dag 3 – Een shopping mall

De derde dag trokken we al iets uitgeruster op verkenning. Dit keer niet om iets bij te leren over de fauna en flora , maar over de lokale bevolking. Al snel werden mijn vermoedens van de luchthaven bevestigd en lijkt alles hier in chaos te verlopen. We gingen op verkenning in één van de twee “grote shoppingmalls” in Paramaribo. Het was er druk waardoor we op onze gemak konden wennen aan de warmte en de totaal nieuwe omgeving. De nieuwe omgeving bleek al snel gevuld met tal van bijtende insecten waardoor een eerste rode bol op mijn been een feit was.

Het populairste vervoermiddel in Suriname naast de auto, de bromfiets
Eén van de populairste vervoermiddelen in de stad

Verder viel ook op dat de lokale bevolking echt alles kan vervoeren op een bromfiets. Van vele kinderen tot een tiental houten planken van enkele meters lang.

4 thoughts on “Reis Suriname Dag 1-3

  1. Als je klikt op de kleine fotokes in je blog dan openen die zich reusachtig groot op mijn scherm …. te groot… ik kan ze niet meer dedfig bekijken. Instellingen veranderen?

    1. Heb het al gemerkt en dien de foto’s hiervoor manueel aan te verkleinen, ofwel via een scriptje. De internetsnelheid en de programma’s op deze computer laten mij echter niet toe dit hier te doen. Van zodra ik in België ben zal ik de foto’s verkleinen. 🙂
      Je kan er altijd uitgaan door op escape te drukken 😉

Leave a Reply