HelloFresh review/ervaringen

Dag beste lezers,

Vandaag schrijf ik een review over de boxen van HelloFresh. Ikzelf ben normaal geen reviewer en heb hier ook niet echt ervaring in. Ik hoop dat alles duidelijk is en indien er op het eind nog vragen zijn dan kunnen deze gesteld worden via de comments.

Eerst en vooral dienen jullie te weten dat mijn vriendin iemand is welke graag andere/nieuwe dingen eet. Ze eet niet graag steeds dezelfde “Vlaamse” boerenkost en wil af en toe eens iets gezonder. Tot enige tijd geleden vertaalde zich dat in het af ten toe eten van een vegetarische maaltijd waarvan ze het recept op één of andere website had teruggevonden. Lekker, maar toch altijd moeilijk om die ingrediënten terug te vinden. Bij de meeste van die recepten zit er wel minstens één ingrediënt dat je niet kan vinden in de doorsnee Colruyt of Delhaize. Ik stoorde mij hieraan omdat je dan telkenmale moet opzoeken in welke winkel je nu alles kan kopen, liefst in één keer.

Een kleine maand geleden kwam er dan reclame op televisie voor HelloFresh. Volgens het concept van dit Duitse bedrijf leveren zij ingrediënten voor enkele gerechten waarvan de recepten ook worden meegeleverd. Alle ingrediënten worden geleverd in een grote doos op een datum en tijdstip naar keuze.
In praktijk komt het er op neer dat je op hun website kijkt naar het voorgestelde menu. Je maakt dan de keuze of je 3 of 5 dagen wenst te bestellen en voor hoeveel personen dat je dat zou willen doen.  De keuze dient ten laatste de woensdagavond voor de week van levering doorgegeven te worden. Als laatste dien je dan nog een leveringsdag en tijdsvork te kiezen. HelloFresh werkt met een eigen pakjesdienst waardoor ze ‘s avonds leveren en dit tussen de gevraagde tijdsvork. Ideaal voor mensen die werken in “dagdienst”. Mensen die in ploegen werken hebben misschien wat meer moeilijkheden omdat er geen mogelijkheid is om ‘s ochtends te laten leveren.

Ik heb tot op heden drie boxen naar huis laten komen, dit telkens op maandag tussen 16u en 18u. Elke keer werd de tijdsvork gerespecteerd en mochten we de doos rond 17u in ontvangst nemen. We hebben telkenmale de doos voor 5 dagen (2-personen) besteld.

De doos

De doos bij levering.
De doos bij levering.

De levering gebeurt telkens door een bestelwagen met koelcel. Ik vermoed dat HelloFresh uit Nederland levert gezien de bestelwagens zijn voorzien van een Nederlands kenteken. De doos waarin de ingrediënten geleverd worden, betreft een stevige kartonnen doos bedrukt met de reclame van de firma.  In de doos zitten de ingrediënten in hun fabrieksverpakking. Groenten als tomaten, courgette, … liggen dan ook gewoon los in de doos. We hebben ondertussen reeds drie dozen besteld en in geen van de dozen zijn de groenten geplet bij het transport.

Als je bij alle recepten samen 3 tomaten nodig hebt, zitten er 3 tomaten in de doos. Heb je over alle gerechten 200 gram kaas nodig, dan zit er een zakje van 200 gram kaas in. Hierbij moet je wel goed opletten dat je in het recept kijkt hoeveel je juist nodig hebt. Zo kan het perfect dat je van dat zakje 40 gram bij het ene en 160 gram bij het andere dient te gebruiken. Zo zat er deze week één citroen in de doos. Je had het sap en de schil nodig bij drie van de vijf gerechten. Ik had de citroen per abuis uitgeperst, ietwat geraspt en dan weggegooid. Voor de overige twee gerechten met citroen heb ik dan een oplossing moeten zoeken.

Inhoud van een Hello Fresh box.
Inhoud van een Hello Fresh box.

De ingrediënten zoals rijst, pasta, bulgur, … worden afgewogen meegeleverd in bruine papieren zakjes. Ze lijken precies steeds te kiezen voor de volkoren variant. Volkoren bulgur heb ik bijvoorbeeld nog nooit in de “gewone winkel” zien liggen. Ik vermoed dat je hiervoor al naar een natuurwinkel moet gaan.

De gerechten

De gerechten worden in de HelloFresh box meegeleverd. Het zijn korte maar duidelijke recepten gedrukt op stevig A5 papier. De voorbije drie weken waren het steeds twee vleesgerechten, één vis en twee vegetarische. De vleesgerechten zijn telkens één rund/varken/lam… gerecht en één met gevogelte. Bij de vegetarische is het telkens één met noten ipv vlees en een soep met “speciaal” brood.

Bij elk recept staan de ingrediënten steeds afgebeeld met een kleine foto. Ik vind dit het zoeken in de koelkast vergemakkelijken, zeker wanneer je het bedoelde ingrediënt niet kent.  Ik had bijvoorbeeld nog nooit “Gado Gado”, gele biet en/of bataat gegeten. Verder staat er een richttijd bij om het gerecht klaar te maken alsook de benodigde hoeveelheid van elk ingrediënt. Sommige ingrediënten zijn aangeduid met een sterretje, dat wil dan zeggen dat dit ingrediënt niet bijgeleverd is in de doos. Dit gaat steeds om balsamico azijn, peper & zout, olijfolie, … . “Specialere” zaken zoals sojasaus worden steeds meegeleverd. Zelfs oregano leveren ze mee!

Ik ben op zich geen moeilijke eter maar ik sta ietwat sceptisch over nieuwe maaltijden. Meestal vind ik de combinaties wat raar klinken en ben ik (alvorens ik begin te eten) niet geheel overtuigd. Tot op heden hebben we bijna elke maaltijd met veel smaak opgegeten. Een keer was het iets minder maar dat gerecht vond ook Ysaline een beetje flets/waterachtig.

Wijtingfilet met tomatentapenade, ratatouille en baguetteWijtingfilet met tomatentapenade, ratatouille en baguette
Wijtingfilet met tomatentapenade, ratatouille en baguette

De kwaliteit

De kwaliteit van de geleverde groenten en vlees is top! Alles lijkt vers en als je de verpakkingsdatum van de producten moet geloven zijn ze echt daags voor de levering ingepakt geweest. De kip die geleverd wordt,  is bijna steeds kippendij filet ipv kippenborst. Kippendij filet ziet er niet zo mooi uit als kippenborstfilet maar is alvast pakken minder droog. Mij heeft het alvast overtuigd. Ik heb gezien dat ze dit gewoon verkopen in de Albert Heijn. Wij zullen waarschijnlijk nog amper kippenborstfilet aankopen.

In één van de dozen zat er een Chinese kool bijgeleverd. Bij het opensnijden bleek deze rot te zijn. Langs ge buitenzijde zagen alle bladeren er normaal uit. De mensen van HelloFresh hadden dit onmogelijk kunnen opmerken.

Klantenservice

De situatie met de Chinese kool brengt ons naadloos bij de “klantenservice”. Het spreekt voor zich dat ik niet erg opgezet was met de rotte Chinese kool. In de winkel kan je ook terugkeren als je thuis vaststelt dat iets rot is. Mits het voorleggen van het kasticket wordt hier niet moeilijk over gedaan. Ik wou deze service dan ook bij HelloFresh. Ik stuurde een mail naar hun klantendienst en daags nadien had ik antwoord. Ze gingen mij het geld voor de Chinese kool terugstorten en ondertussen heb ik dit geld ook ontvangen. De Chinese kool welke ik in de Colruyt ben gaan halen is hiermee dan ook terugbetaald.

Verder heb ik hun klantenservice nog niet nodig gehad en kan ik er dus ook niet meer over vertellen.

Cijfers en voorwaarden

Op heden heb ik dus drie HelloFresh boxen besteld. Onze eerste bestelling betrof een proefbox. Hierbij bestel je een box om te proberen of HelloFresh iets voor jou is. Je hebt geen verdere aankoopverplichting en hangt niet vast aan een abonnement. Hierna nam ik een abonnement. De voordelen hiervan zijn dat je in principe niet meer moet omkijken naar betalingsinformatie, lever uren, … ( Hij neemt namelijk alles over van uw eerder bestellingen) en dat je ook extra’s krijgt bij je doos. In de eerste doos was dit een drankje, in de tweede een houten spatel.

Volgens hun website krijgen langere klanten uiteindelijk ook een gratis box. Zo ver zijn we nog (lang?) niet.

Gratis extra in de doos.
Gratis extra in de doos.

Een van de voorwaarden van een abonnement is dat je twee boxen afneemt. Pas dan kan je uw abonnement weer opzeggen. Het voordeel is wel dat je deze boxen niet na elkaar hoeft te ontvangen. Als het eten voor de komende week jou niet aanspreekt kan je uw abonnement pauzeren. Je kan op het moment van schrijven pauzeren tot ergens begin juni. Je hebt dus behoorlijk veel vrijheid binnen het abonnement.

De box die wij bestellen kost 53 euro. Hiervoor hebben we met twee personen, 5 dagen gegeten.  Voor 5,30 euro per persoon/per dag heb je dus genoeg en gezond gegeten. Je moet hiervoor dan niet meer naar de winkel tenzij om brood en beleg. Wij eten echter niet zoveel brood dus gaan in zo’n periode amper/niet naar de winkel.
Ik vind dat persoonlijk een luxe want ik ben niet goed in grote hoeveelheden kopen in de winkel.  HelloFresh neemt een deel van de “eetzorgen” (planning, boodschappen, wat eten we vandaag,…) weg. Kortom het is gemakkelijk en je bent zeker dat je (vrij) gezond eet.

De prijzen voor de andere boxen (veggiebox, fruitbox) en voor meer of minder personen zijn allemaal terug te vinden op de website van HelloFresh: www.hellofresh.be .

Leave a Reply